BERG-MARKETING.DK
indhold
  index-oversigt
 
Internettet - lidt historie - og fremtiden

 

Virkeliggørelse
Internettet har åbnet for muligheder som kun science fiction forfattere fabulerede om i begyndelsen af 1990'erne.
      Mon ikke internettets ændring af vores kommunikation bliver en dominerende beskrivelse af vores tid, når historieskriverne om halvtreds eller hundrede år skal karakterisere tiden fra ca. 1993, da internettets udbredelse rigtigt tog fat, til den brede anvendelse, som vi ser i skrivende stund - ca. 2013. En tyve års udvikling som har betydet, at det for mange er svært at forestille kommunikationsvilkårene i tiden før.
      Den første WWW-server etableres den 12. december 1991 i USA. I 1992 kommer vi op på 25 web-servere. I oktober 1993 er vi oppe på 200 servere. Netscape ser dagens lys i 1994, Jubii etableres i Danmark i 1995. Udviklingen har næsten været lodret frem til 10 års fødselsdagen i 2001, hvor vi i Danmark kom op på at 3 ud af 4 havde Internetadgang, hjemme og/eller på arbejde. "Milepælen" 50% af husstande med pc nåedes også i 2001.

Feber
Ikke underligt at dette medførte en ophedet stemning med interessante og vel også - set i bakspejlet - sjove situationer med betegnelsen guldfeber, nyrige og nykloge som overskrifter.

Helmstetter og Metivier filosoferer i deres bog udgivet i 2000 lidt om Internet-udviklingen og hvor hurtigt vi ændrer indstilling og behændigt glemmer vores opfattelse for blot få år siden. "Every company will need to be on the Web. Obvious? Three years ago, many company owners didn't even know what the Web was." Og "Eventually, Nike will sell direct via the Web. These words were regarded as heretical three years ago. "Their distribution channel partners will never tolerate selling direct," claimed the experts. Wrong. It turns out that Nike's customers would not tolerate not being able to buy direct."

Revolutionerende - som bogen og telefonen
Men i dag er Internettet, efter at den ekstatiske periode fra midten af 1990'erne frem til årtusindskiftet er overstået, et almindelig og selvfølgeligt kommunikationsmiddel. Det har været ligeså nyskabende som da Johann Gutenberg opfandt trykkunsten og Alexander Graham Bell telefonen. "Blot" med en indtrængningstid som har været meget hurtigere.

Guldfeberen
Da anvendelse af Internettet eksploderede fra midten af 90'erne, opstod en euforisk stemning der nærmest kunne karakteriseres som en guldfeber.
Et håndgribeligt resultat var opdukningen af de nyrige; oftest helt unge (mænd) som fra en tilværelse, hvor der ikke var meget at slå til søren med, pludselig så sig selv i besiddelse af flercifrede millionbeløb. Mange investorer, private såvel som professionelle, havde tilsvarende fornøjelse af guldfeberen. At antallet af fede avisoverskrifter var omvendt proportionalt med antallet af de nyrige fremgik ikke af nogen statistik.

Dødsannoncer for dotcom
Feberens fald kom omkring årtusindskiftet og var ikke mindst mærkbar for nogle af de nyrige som havde millionerne stående i form af aktier i det selskab som havde købt dem. Med nyhedsmediernes sans for de sælgende overskrifter drejedes stemningen næsten fra den ene dag til den næste over til at dot.com var død, og det hele havde bare været en oppustet ballon som nu revnede.

Balance
Det har i de tyve år været en udfordring at vurdere, hvor hurtigt man skulle annektere internettets mange muligheder. Hvornår var kunderne parate? Kunne direkte salg over nettet skade den eller de hidtidige distributionskanaler? Kunne man selv håndtere logistikopgaverne? Og mange andre problemer og spørgsmål, der skulle tages stilling til.
      På trods af, at de fleste brancher er meget langt, vil vi i mange år se ændringer og nye vilkår både teknisk og hos kunderne. Vi har også, specielt de seneste år vel fra 2005, set eksempler på virksomhedernes strategier, som kan være vanskelige at forstå for forbrugerne. Specielt tænker jeg på nogle detailhandelskæders beslutninger om, at man kan købe deres varer billigere over nettet end ved at besøge de "gamle" fysiske butikker. Det cementerer næppe fremtiden for butikshandelen. Jeg skrev her på hjemmesiden i begyndelse af nullerne: "Vi vil se, og ser allerede, en god og naturlig balance mellem dotcom og det der kaldes bricks-and-mortar. Altså en sund afvejning af og samspil mellem den elektroniske handel og den "mursten-og-mørtel"- baserede forretning.
      Forbrugeren er blevet "multikanal forbruger". Søger information over Internettet, og køber enten offline eller online, bestemt af situationen, varen, hensigtmæssigheden."
Fremtiden vil vise, om der findes en balance. Og hvor god den bliver - for hvem?

Marcus Tullius CiceroDe nykloge
Et overgangsfænomen i Internet-guldfeberen var opdukken af unge web-designere og web-firmaer som anså (for enkelte er det stadig nutid, men de bliver heldigvis færre og færre) verdenen som skabt samtidig med Internettets opdukken og udbredelse i midten af 1990'erne. Enhver viden om verdenen før dette tidspunkt og uden for Internettets sfære var værdiløs.

New Age
Lidt ynkeligt så vi desværre også nogle virksomheder hoppe med på vognen. Jeg forstod aldrig at man i en virksomhed kunne udpege en teknisk chef for en teknologi (IT) som chef for informationsindholdet og den interaktive dialog frem for virksomhedens kommunikationsansvarlige. Argumentet var ekstremt tyndt: At vi taler om et helt nyt medium - the new media, ja, the New Age. Der er unægtelig tale om en degraderet opfattelse af ordet New. Jeg fik aldrig en forklaring på at et nyt informationsmiddel er årsag til at man fravælger den kompetente kommunikations-m/k med al den viden og erfaring han/hun ligger inde med. Men alt dette er heldigvis næsten alle steder historie nu.

"Det tyvende århundredes elektroniske omgivelser, som McLuhan ser som er forlængelse af vort centralnervesystem, har fået kloden til at trække sig sammen og forvandlet den til en global landsby, hvor tid og rum ikke mere eksisterer som kommunikationsbarrierer, hvor alt sker samtidigt og intet menneske kan unddrage sig at blive dybt involveret i alle andre affærer."
Skrevet på smudsomslaget til den danske oversættelse af McLuhan's Understanding Media: The Extensions of Man. I 1964! Bemærk: Før nogen tænkte på Internettet:

I Claus Bangsholm "Det Kommunikerende Menneske - Kommunikation it A" fra 2009 er der en god og kortfattet oversigt over internettets opfindelse og udvikling.

Internettets milepæle
Med udgangspunkt i 25-året for at WorldWideWeb blev offentligt tilgængeligt har Lars Skjoldby på sin hjemmeside listet 42 milepæle i internettets udvikling (og antallet udvides stadig (2018)).

© Indholdet på disse sider må gengives med kildeangivelse og link. URL: www.berg-marketing.dk