BERG-MARKETING.DK
indhold
  index-oversigt
 
Intern/ekstern markedsføring

 

Som det er beskrevet flere steder, fx. under marketingstrategi og service, er organisationen - egne medarbejdere og den interne organisation generelt - en særdeles vigtig målgruppe ved tilrettelæggelsen af en markedsføringsindsats med substans. Inden for PR har man på et tidligt tidspunkt arbejdet med Public Relation som det udadvendte, og Internal Relation som det indadvendte og det der nødvendigvis skal være i orden som basis for det eksterne arbejde.
      Nedenstående figur kan være en hjælp til at sætte begreberne i sammenhæng.

  symbiose  


Uden entusiasme - og den tilgrundliggende kultur - ingen tryghed eller værditilførsel til kunden. Forholdene smelter sammen. Medarbejderens (fx sælgerens) engagement bliver en del af kundens værdioplevelse og måske et væsentligt element i storytellingen. Etc. Se også relationsopbygning.

Autokommunikation
Netop dette forhold at man gennem den eksterne reklame taler til sig selv og på den måde påvirker og motiverer medarbejderne til at levere den service og kvalitet, som kommunikeres i reklamerne, betegnes undertiden som autokommunikationmarketing hjul.

Det interne marketing-hjul
Zeithaml & Bitner understreger vigtigheden af medarbejderplejen og -uddannelsen i forbindelse med serviceparameteren.
      Det er vigtigt af finde, og være konkurrencedygtig til at få, de bedste medarbejdere. Men - mindst - lige så vigtigt er det at holde på de gode medarbejdere.
      Det kan sammenlignes med potentielle kunder vrs. nuværende kunder. Det er væsentligt dyrere at skaffe nye kunder end at holde på de eksisterende. Den viste model er god som checkliste for opstilling af en effektiv plan for at skaffe, beholde og optimere medarbejderstaben, som beskæftiger sig med service.

Jf. også human ressource management.

 

 

 

Den interne kommunikation betaler sig
Louise Riis Kistrup, Plus PR, har bidraget med dette indlæg om den interne kommunikation.

© Indholdet på disse sider må gengives med kildeangivelse og link. URL: www.berg-marketing.dk