Af Steen Ehlers
Hvordan skaber man sin egen "Marketing
Mix" model?
Nærværende forfatter har i en række
artikler gjort sig til fortaler for, at den meget brugte 4 p model
for virksomhedens marketing mix i en lang række sammenhænge
er en uhensigtsmæssig systematik (se
"Fungerer 4 p i et servicesamfund",
"Hvis køber var sælger", "Handlingsparametre
med et formål" og "Om handlingsparametre").
I stedet bør parameter-systematikken være problemafhængig
og altså variere fra problemstilling til problemstilling.
Nedenfor skitseres en måde, hvorpå man kan gennemføre
opbygning af sin egen model. Det følger naturligt af den
tankegang, der lægges frem nedenfor, at man ikke i en traditionel
markedsføringsplanlægningsproces bør fastlægge
sin handlings-parametersystematik indledningsvis, men modelvalget
bliver et af delresultaterne fra den eksterne og interne analyse.
I forbindelse med markedsføringsplanlægning - uanset
om vi taler "real life" eller i forbindelse med opgaveløsning
på Handelsskoler eller Handelshøjskoler - vælger
de fleste marketingansvarlige en parametersystematik baseret på
den kendte 4 p model - til nød vælges en af de øvrige
tilgængelige modeller. Kun meget sjældent ses, at de
pågældende marketingansvarlige/-analytikere opbygger
deres egen for problemet relevante model. Det finder jeg uhensigtsmæssigt,
fordi det i praksis er forskellige typer af parametre fx er til
rådighed på servicemarkeder og produktmarkeder. Min
opfattelse er, at ligesom en dygtig professionel håndværker
adskiller sig fra "gør det selv"-håndværkeren
ved at have en mere varieret værktøjskasse, som han
forstår at anvende, så bør den marketingansvarlige
også anse sine parametermodeller som en del af sin værktøjskasse.
Og har han eller hun kun en model til rådighed i værktøjskassen
til løsning af virksomhedens parametertilrettelæggelse
demonstrerer det simpelthen manglende professionalisme.
En måde at sikre sig flere værktøjer er selvfølgelig
at læse om flere modeller og dermed forbedre værktøjskassens
indhold. I en omskiftelig verden er det imidlertid mere langtidsholdbart,
hvis man lærer sig selv en metode til at opbygge situationsafhængige
modeller.
Med det behov in mente vil jeg i det følgende beskrive en
metode, der kan bruges, hvis man ønsker at konstruere sin
egen systematik.
Mit udgangspunkt er, at jeg definerer handlingsparametre eller
handelsparametre, som jeg foretrækker at oversætte "the
marketing mix" med, som det, der er til forhandling på
det givne marked. Det vil nærmere bestemt sige de forhold
ved udbyderens ydelse, som køberen efterspørger -
som han altså er villig til at betale (mere) for - bevidst
eller ubevidst. En forudsætning er derfor, at køber
skal være i stand til at erkende om den pågældende
egenskab - handelsparameterværdi - er tilstede eller ej. Det
er væsentligt at tilføje, at erkendelsen kan være
ubevidst. Eksempelvis kan køberen - hvis han spørges
- erklære sig ligeglad med reklameindsatsen for ydelsen, men
hvis indsatsen rent faktisk medfører, at han er villig til
at betale en højere pris for ydelsen end lignende ydelser,
der ikke reklameres for, så er køber - de facto - villig
til at betale for reklameindsatsen. Det gælder uanset om køber
er bevidst om at have være udsat for reklamestimuli eller
ej.
Hvis man vil opbygge en problemafhængig model udfra ovenstående
synspunkt, må man derfor for det første identificere
og beskrive de potentielle kunder og deres behov. Behovene skal
i denne sammenhæng være beskrevet som ønskede
egenskaber ved virksomhedens markedsudbud, som kunderne er villige
til at betale for.
Da modellen, som nævnt, skal være problemafhængig,
er man ligeledes nødt til at skabe sig en oversigt over,
hvilke aktører der er en del af problemet og som dels hver
især må "tildeles" hver sit sæt af mulige
handlingsalternativer og som dels kan fungere som medier hvorigennem
virksomheden påvirker sine potentielle kunder.
Denne oversigt kan skabes ved at analytikeren udarbejder en oversigt
over det konkrete afsætningsøkonomiske system, som
de betragtede ydelser indgår i.
Endelig er det vigtigt at være opmærksom på,
at analysen bør omfatte alle de sammenhænge, hvor de
potentielle kunder kan komme i berøring med de pågældende
ydelser. Oplagt her er selvfølgelig købssituationer,
brugssituationer og bortskaffelsessituationer, men for mange varer
vil kunderne også blive konfronteret med oplysninger om ydelserne
som ikke vedrører kundens egen erfaring, men som vedrører
den måde ydelsen er kommet til verden på eller det der
sker efter, at kunden selv har skaffet sig af med produktet. Derfor
bør der - hvis der er tale om et eller flere fysiske produkter
- foretages en livscyklusanalyse. Er der også eller i stedet
for tale om en virksomhed, hvor kontakten med kunderne er spredt
på flere jobfunktioner eller fordelt mellem et hovedkontor
og fx et filialnet, så vil det være relevant at analysere,
hvilke beslutningsvariable de afdelinger eller personer som har
kundekontakt råder over. For en servicevirksomhed kan det
være de beslutningsvariable der ligger fx hos frontliniemedarbejderne
respektivt i marketingafdelingen og i en detailkæde kan det
være de beslutningsvariable, der er til rådighed i butikken
og de beslutningsvariable vedrørende kundekontakt, der tilrettelægges
fra hovedkontoret.
Metoden består altså af gennemførelse af følgende
fire analyser, hvoraf 3 og 4 ikke i alle tilfælde vil være
relevante.
- Fastlæggelse af køberne og deres behov
- Beskrivelse af det konkrete afsætningsøkonomiske
system, der er involveret i gennemførelse af de betragtede
handler
- Livscyklusanalyse for sælgerens (sælgernes) produkter
- Analyse af hvilke (markedsførings) beslutninger, der
træffes centralt og decentralt
Fastlæggelse af køberens behov
Her er det vigtigt, at behovet beskrives konkret, ligesom det er
vigtigt, at samtlige behov specificeres.
Man kan altså ikke forlade sig på en generel behovsdefinition
a la Maslow. Det vil ofte være mere givtigt at tænke
i hvilken konkret "funktion" den pågældende
vare eller ydelse har for kunderne. En af grundene til, at det er
vigtigt at være mere konkret end Maslow-niveauet er, at vi
på dette konkrete niveau godt kan tale om virksomhedsskabte
behov - fx et behov for musik eller cd´er. (Behovet er her
opstået som følge af købet af en cd-afspiller),
mens vi på Maslow-niveauet ikke kan skabe nye behov, men kun
opfylde de eksisterende behov på nye måder.
Behovsbeskrivelsen kan hensigtsmæssigt deles i tre trin:
A. Hvilke (potentielle) kunders
behov er det vi vil analysere.
B. Hvilke købssituationer
optræder disse kunder i. Typiske analysespørgsmål
er hvor, hvornår, hvorfor, hvor
tit, hvor meget, hvor mange personer er involveret i indkøbet
og hvilke andre varer købes i forbindelse
med de samme indkøbssituationer
C. Hvilke brugssituationer indgår
virksomhedens ydelse i. Typiske analysespørgsmål er
fx bruges varen
alene eller i en eller anden kollektiv sammenhæng, er varen
usynlig eller synlig for omverdenen,
er der tale om et kortvarigt, langvarigt gode eller en serviceydelse,
hvilke andre varer optræder
som substitutter eller komplementærvarer i lignende eller
samme brugssituationer, hvor tæt
er brugen af varen knyttet til fundamentale behov eller værdier
hos brugerne m.fl.
Næste trin i processen kan så eksempelvis være
udfyldning af nedenstående model
(her eksemplificeret ved hjælp af en morgenmadsproducent)
Egenskab ved købs-
eller brugssituation |
Giver anledning til følgende
handlingsparametre i forhold til mellemhandel |
Giver anledning til følgende
handelsparametre i forhold til slutbruger |
Købes i
detailbutikker - typisk med selvbetjening |
Kanalvalg
Varepræsentation
Leverancesystem
Avance
|
Emballage til hjemtransport
Hvordan skal vi informere købere om produktet
Pris |
Købes i kantiner, cafeterier |
Varepræsentation
Leverancesystem
|
Servering |
Udstilles i varekategorien
morgenmad |
Hvor stort et sortiment
skal/kan vi føre - bredde og dybde |
Hvordan skal kunderne
få øje på/vælge vort produkt
(emballage, skiltning, øvrig kommunikation) |
Hvor tit købes
produktet |
Leverancesystem |
Emballage (størrelse) |
Hvordan indtages
og opleves produktet |
|
Produktegenskaber
(form, smag, farve, tekstur mm) |
Spiser familien
det samme eller varierer det for personer og/eller for samme
person |
Sortiment
Kategorisammensætning |
Sortiment (dybde
og bredde) |
Hvilke andre varer
indgår (eller kan indgå) i forbrugssituation (mælk,
ske, tallerken, sukker osv.) |
Varepræsentation |
Er det relevant
at tænke i produktsystemer (sukker indbygget i produktet,
portionsanretning, der gør opvask af tallerken unødvendig
osv.)
Underholdningsartikler, så forældrene får
fred til at læse avis |
Er forældrene
optaget af børnenes sundhed mv. |
|
Økologi
Sundhedsfremmende tilsætningsstoffer |
Ovenstående skal ikke opfattes som udtømmende, men
som eksempler på karakteristika ved købs- og forbrugssituationen,
som giver anledning til nogle handlingsparametre. Det er vigtigt
at bemærke, at de samme handlingsparametre vil komme til syne
forskellige steder i processen og nogle handlingsparametre kan virksomheden
måske påvirke, men ikke kontrollere. Det gælder
eksempelvis varepræsentationen i butikken.
Ideen er så, at man fortsætter med at skitsere egenskaber
ved brugs- og købssituationerne, indtil der ikke dukker nye
handlingsparametre op. Denne del af processen afsluttes så
ved, at man samler de handlingsparametre, der er aktuelle for den
givne problemstilling, op.
Denne proces har yderligere den fordel, at man ikke alene får
input til en oversigt over de handlingsparametre, der er til rådighed,
man får også et væsentligt input - om end næppe
fyldestgørende - til hvilke handlingsdimensioner, der er
til rådighed, når den enkelte handlingsparameter skal
tilrettelægges.
Beskrivelse af det afsætningsøkonomiske system
Næste trin i processen er at opstille det for det givne marked
eksisterende afsætningsøkonomiske system, herunder
den vertikale kæde, som varen bevæger sig igennem. (se
principmodel nedenfor)
I tilfældet morgenmad omfatter det nogle aktører bagud
i den vertikale kæde, fx landmænd, korngrossister, valsemøller
m.fl. Fremad i kæden omfatter kæden nogle foodservicegrossister
(til kantiner og cafeteriaer), grossister, dagligvarekæder
og forbrugere. Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom
på om der er andre aktører i systemet, der har væsentlig
indflydelse på slutbrugernes varevalg og forbrugsmønstre.
I tilfældet morgenmad kan nævnes skoler, universiteter,
forbrugerrådet, brancheorganisationer m.fl. Herudaf kommer
selvsagt en handlingsparameter, vi overordnet kan kalde relationer
til influenter, men hvor det igen er vigtigt at gå skridtet
videre og se på hvilke handlingsmuligheder, der er tilstede
i forhold til hver enkelt af de relevante influenter. Det er vigtigt,
at denne analyse både omfatter aktører, der direkte
indgår (eller kan indgå) i de eksisterende vare- og
pengestrømme og aktører som "kun" indgår
i en informationsmæssig sammenhæng. Som blot et enkelt
eksempel fra en anden varegruppe - biler - vil overgang til containertransport
af biler (i dag transporteres de i åbne skibe og er derfor
overfladebeskyttet mod påvirkninger af saltvand - en overfladebeskyttelse,
der fjernes af forhandler eller importør) muliggøre
direkte leverance fra fabrik til kundens bopæl. Noget der
selvsagt potentielt kan få dramatiske konsekvenser for hele
det nuværende leverancesystem. Her skal eksemplet blot illustrere,
at ændringer i distributions-systemet er en handlingsparameter,
der kan påvirke fremtidige købsmønstre hos slutkunderne.
Et andet eksempel på det samme kunne være, at uden ret
mange har bemærket det, har det forhold, at vi transporterer
vores vareindkøb hjem i bil været medvirkende til,
at mange varer sælges i større enheder end for 40-50
år siden.
I kraft af ovenstående models valg af køber og sælger
som hinandens spejlbilleder (se argumentation
herfor i artiklen "Hvis køber
var sælger"), bliver man i hvert fald opmærksom
på parameteren modydelsesformidling, som reflekterer det forhold,
at det koster noget oveni prisen at bringe kundens betaling fra
kunden til sælger. En parameter der på dagens markeder
i stigende omfang prisfastsættes af leverandører i
form af betalingsgebyrer, men som eksempelvis ikke ligefrem "springer
i øjnene", hvis man bruger 4 p systematikken.
Ud af denne analyse kommer der så (måske) nogle handlingsparametre,
som man ikke fik øje på i kraft af analysens første
del og de kan så tilføjes til listen.
Livscyklusanalyse
Tredje del af analysen er en livscyklusanalyse. Denne analyse er
som hovedregel kun interessant for så vidt angår fysiske
produkter, om end det for en række serviceprodukter kan være
interessant at analysere, hvordan serviceydelsen "produceres",
men noget bortskaffelsesproblem vil der jo aldrig være knyttet
til selve serviceydelsen.
Analysen vil normalt ikke tilføre ret meget for så
vidt angår købs- og brugsmønstre, da det allerede
er dækket af de forudgående analyser. Men livscyklusanalysen
kan bevirke, at man får øje på forhold tidligt
i varens produktionsproces som bør inddrages (tænk
på fx behandling af lokal arbejdskraft, brug af skadelige
stoffer i produktionsproces osv.), fordi de potentielt har afsætningsøkonomiske
konsekvenser. Livscyklusanalysen kan også bevirke, at man
får øje på væsentlige afsætningspåvirkende
forhold i varens senere faser. Eksempelvis kan håndtering
af brugtmarkedet være en vigtig faktor - det gælder
eksempelvis biler og en hel del maskinudstyr. Det samme gælder
etablering af et vedligeholdelses-system for mange langvarige goder.
Tager vi igen morgenmadseksemplet kan det spille en rolle om emballagen
kan bortskaffes, at der ikke til sidst ligger for meget uspiseligt
"snuller" i bunden af pakken, at varen kan holde sig og
opbevares rimeligt i forbrugerens husholdning osv.
Jamen det er jo parametre, som allerede dukkede op ovenfor, vil
læseren måske indvende. Ja i et vist omfang, men dels
tilføjer denne del af analysen nogle handlingsdimensioner
til de enkelte parametre, som ikke kom frem i de første to
analyser og dels er ideen med denne "fler-trins-raket-analyse",
at man helst ikke må overse noget, men gerne må få
øje på den samme væsentlige parameter flere gange.
Analyse af hvilke (markedsførings) beslutninger, der
træffes centralt og decentralt.
Som nævnt i indledningen vil det ikke altid være relevant
at gennemføre denne del af analysen - det må afhænge
af en konkret vurdering. Vælger man at gennemføre analysen
kan den gennemføres som en simpelt listning over dels de
påvirkningsfaktorer og dels de beslutninger, der ligger centralt
henholdsvis decentralt i organisationen. Mit umiddelbare gæt
vil være, at de fleste centrale påvirkningsfaktorer
og beslutninger allerede vil være fremkommet som følge
af de forannævnte analyser, mens lokale eller decentrale beslutninger
og påvirkningsfaktorer i højere grad kan være
overset. Det kan fx være muligheden for lokal sortimentstilpasning,
vinduesdekoration eller butikkens facade og med det sidstnævnte
mener jeg ikke kun selve virksomhedens logo i form af et neonskilt.
Eksempelvis har Netto i mange af deres nyere butikker taget udstrakte
hensyn til bygningens oprindelige udseende og helhedspræg,
mens den tyske kæde Lidl ønsker et helt standardiseret
ydre udtryk. Nettos valg gør dem mere populære hos
kommunens planlæggere og formentlig også hos en del
af kunderne. At de bliver mere populære hos kommunens planlæggere
har stor betydning i kampen for de gode butiksbeliggenheder. Der
er altså tale om en vigtig konkurrenceparameter og som sådan
bør den med i systematikken.
For så vidt angår servicemedarbejdere kan det være
af stor betydning, hvilke ressourcer og (beslutnings)kompetencer
de har til rådighed i det, der i service marketing teorien
kaldes for "the moment of truth" - altså der hvor
medarbejderen møder kunden. Væsentlige parametre i
den sammenhæng er altså fx ressourcer i form af fx informationssystem
(er varen på lager her eller i anden butik, eller kan jeg
umiddelbart slå op hvem i min organisation, der kan løse
det kundeproblem, jeg ikke selv kan løse), økonomiske
eller medarbejder-ressourcer (fx hjælp til kundens videresalg
eller brug af den vare som jeg har ansvaret for at afsætte).
Igen parametre som man måske ikke umiddelbart får øje
på i kraft af kunde- og systemanalysen.
"Løsningen"
Herefter opsamles de parametre analyserne har givet anledning til
og man udvælger dem, der er væsentlige for den betragtede
virksomhed og for den problemstilling, man er ved at analysere.
Man bør på dette tidspunkt give sin liste over handlingsparametre
et kritisk eftersyn for at vurdere om der er overlap eller huller
i listen. Det er i den forbindelse vigtigt at holde listen op på
det formål man har med udarbejdelsen af listen. Skal den fx
bruges i en videnskabelig sammenhæng er det vigtigt, at der
ikke optræder huller eller overlap, da listen så ikke
opfylder kravet om at være en konsistent systematik. Skal
listen derimod snare bruges til inspiration - fx strategiudvikling
- så behøver man ikke på dette sted i processen
bekymre sig om overlap, men derimod kun om der er huller. Overlap
betyder jo blot at man måske får øje på
vigtige forhold flere gange og det er jo ikke så kritisk,
når formålet er strategiudvikling. Er der derimod huller
kan det blive kritisk. Én måde at checke modellen for
huller på er at holde den op imod nogle af de fra litteraturen
kendte handlingsparametermodeller og se om de indeholder parametre,
man har overset og som har betydning.
"Løsningen" på analysen består derfor
- som angivet - af en liste over de handlingsparametre som virksomheden
har til rådighed i den givne situation, men som også
nævnt tidligere, vil nytten af listen øges, hvis beslutningsdimensionerne
for de enkelte parametre også angives. Beslutningsdimensionerne
kan udformes som en uddybning og underopdeling af den overordnede
opdeling, men kan også omfatte en specifikation af selve det
beslutningsrum, der er muligt - altså fx at prisen af en eller
anden årsag er nødt til at ligge indenfor et bestemt
interval eller at nogle teoretisk mulige produktbeslutninger ikke
er praktisk realisable. Hvor dybt man vil gå her må
afhænge af den konkrete problemløsningssituation.
Hvornår i sin analyse skal man fastlægge sin handlingsparametermodel?
En typisk strategisk markedsplanlægningsanalyse består
af faserne: Indledning herunder problemformulering, ekstern og intern
analyse, konklusion og sammenfatning af analysen (herunder typisk
en SWOT), strategiudviklingsmuligheder, valg af strategi, gennemførelse
og kontrol. Denne struktur præsenteres eksempelvis i Aaker´s
bog "Strategic Market Management" . Mange brugere af denne
struktur vælger indledningsvis at foretage et modelvalg til
de forskellige dele af analysen indledningsvis. Som det har fremgået
af ovenstående tekst, så er der et betydeligt overlap
mellem kundeanalysen, analysen af det vertikale system, den interne
analyse og den analyse, der bør føre til valg af handlingsparametermodel.
Det er derfor - i en sådan sammenhæng
- ikke hensigtsmæssigt at forsøge at lægge sig
fast på en bestemt handlingsparametermodel allerede indledningsvis
i sin analyse. Valget af en hensigtsmæssig handlingsparametermodel
foretages bedst som et af de resultater, man skal trække ud
af den strategiske analyse.
Steen Ehlers, December 2005
Referencer:
"Strategic Market Management"
af David A. Aaker", 7. udgave 2005. John Wiley & Sons,
Inc.
"Fungerer 4 p i et servicesamfund",
1998. Optrykt i kompendium for HD(A/U) 5. semester 2005
"Hvis køber var sælger",
1998. Optrykt i kompendium for HD(A/U) 5. semester 2005
"Handlingsparametre med et
formål" 1998. Optrykt i kompendium for HD(A/U) 5. semester
2005
"Om handlingsparametre".
1998. Optrykt i kompendium for HD(A/U) 5. semester 2005
|